Deel dit met anderen:

Onderhoud van zeilkleding: wassen en waterdicht maken


Zeilkleding heeft net als een boot onderhoud nodig. Door je zeilkleding goed te onderhouden wordt de levensduur verlengd en heb je er langer plezier van. In het assortiment van Kids Watersport vind je verschillende middelen waarmee je je kostbare zeilkleding veilig kunt reinigen. Naar de wasmiddelen

Tips voor onderhoud van zeilkleding
* Spoel je pak goed uit met zoet water als het met zout water in aanraking is geweest. Het liefst als je pak nog nat is. Ingedroogd zout lost namelijk moeilijk op.


* Z
org dat je zeilpak goed droog is als je het opruimt. Wanneer je je zeilpak voor langere tijd opbergt, zorg ervoor dat er geen scherpe vouwen inzitten en dat het niet wordt platgedrukt. Dit kan slijtage en zo lekkage veroorzaken. Hang de zeilkleding bij voorkeur op een houten hanger.

* Reinig je zeilkleding met speciaal wasmiddel. Gebruik nooit een normaal wasmiddel of wasverzachter!

* Reinig zeilhandschoenen in een sopje en spoel ze daarna af met water en een scheutje azijn. Laat zeilhandschoenen nooit drogen op de verwarming, ze worden dan hard.

* Lees altijd het waslabel in de kleding.

Wasmiddel voor waterafstotende en ademende kleding
Vanwege de waterafstotende en ademende eigenschappen kan technische zeilkleding niet met een normaal wasmiddel gewassen worden. Er bestaan speciale wasmiddelen die je zeilkleding veilig reinigen en weer waterproof maken. Een goed en veilig middel voor het wassen van zeilkleding is Nikwax Tech Wash. Dit middel kun je ook goed gebruiken voor ski-kleding en winterjassen.

Zeilkleding schoonmaken en wassen
Nikwax Tech Wash is een wasmiddel speciaal voor het wassen van waterdichte en ademende kleding zoals zeilkleding en skikleding dat je in de wasmachine gebruikt.

Je kunt dit wasmiddel gebruiken voor zeilpakken, skipakken, fleece, soft-shell, gewatteerde en wollen technische kleding. Het wasmiddel verwijdert vuil zonder de waterafstotende coating te beschadigen.

Een verpakking Nikwax Tech Wash bevat 300 ml wasmiddel wat voldoende is voor het reinigen van 2 kledingstukken. Nikwax Tech Wash is eenvoudig in de wasmachine te gebruiken, reinigt veilig en behoud de waterafstotende eigenschappen van de kleding. Nikwax Tech Wash bevat geen drijfgas, is niet giftig, milieuvriendelijk en proefdiervrij. Nikwax Tech Wash bestellen

Met dit wasmiddel kun je ook nylon en synthetische tenten, rugzakken, dekzeilen, fietstassen en cameratassen reinigen.

Waterproof en waterdicht maken
Nadat zeilkleding of skikleding een aantal keren is gewassen, is het raadzaam de kleding opnieuw te impregneren. De waterafstotende en vuilafstotende laag zal door het wassen namelijk aangetast zijn. 

Er is een middel waarmee je de waterafstotende laag van je zeilpak weer hersteld. Afhankelijk van het materiaal van je kleding heeft Nikwax hier verschillende middelen voor: Nikwax TX Direct Wash-in, Nikwax Softshell Proof en Nikwax Polar Proof.

Zeilpakken, regenkleding en skipakken waterdicht maken
Het middel om waterdichte en ademende kleding zoals zeilkleding en skikleding opnieuw waterdicht te maken is Nikwax TX Direct Wash-in. Dit middel is ideaal voor kleding zonder voering, Gore-Tex en ademende laminaten. Je gebruikt TX Direct Wash-in om je zeilkleding of skikleding in een waterafstotende conditie terug te brengen of te houden.

TX Direct Wash-in is makkelijk in de wasmachine te gebruiken, een wasdroger is niet noodzakelijk. Het middel is milieuvriendelijk, gemaakt op waterbasis en biologisch afbreekbaar. Een verpakking Nikwax TX Direct bevat 300 ml. Om 1 kledingstuk te impregneren gebruik je 2 volle doppen (100 ml). Reinig je zeilkleding of skikleding voor het impregneren met TX Direct Wash-in altijd eerst met Nikwax Tech Wash!
Nikwax TX Direct bestellen

Informatie en advies
Heb je vragen over het schoonmaken van zeilkleding of wil je advies? Neem dan gerust contact met ons op via info@kidswatersport.nl