Wil je een kinder reddingsvest of zwemvest kopen? Natuurlijk wil je zorgeloos genieten op het water en dat betekent dat veiligheid voorop staat. Een goed reddingsvest is dan belangrijk. Kids Watersport is een webshop gespecialiseerd in reddingsvesten, zwemvesten en zeilkleding voor kinderen. Bij ons krijg je vrijblijvend goed advies bij het kiezen van het juiste reddingsvest voor je kind. Of je nou zeilt met een zeilboot, vaart in een motorboot of roeit in een roeiboot: iedereen kan terecht bij Kids Watersport. Bij Kids Watersport kun je veilig en betrouwbaar winkelen. De prijzen genoemd op de Kids Watersport website zijn inclusief 21% BTW. Verzendkosten € 5,00 en bij besteding vanaf € 50,00 versturen we je bestelling GRATIS. Niet goed is geld terug. 
Informatie: 
info@kidswatersport.nl
Deel dit met anderen:

Varen met kinderen: kies het goede reddingsvest voor je kind


Kids Watersport is gespecialiseerd in reddingsvesten voor baby's en kinderen en veiligheid aan boord. In onze online watersportwinkel vind je goede reddingsvesten van Helly Hansen, Secumar en Spinlock om veilig, comfortabel en met plezier te varen met kinderen. Maar ook voor als je woont op of rondom het water. Alle reddingsvesten hebben een goede pasvorm. Hierdoor zal je kind er geen probleem mee hebben om een reddingsvest te dragen omdat het voldoende bewegingsvrijheid heeft en evengoed lekker kan spelen. Alle reddingsvesten zijn op voorraad en worden binnen 1 tot 3 werkdagen bezorgd. Online kinder reddingsvesten bestellen




Persoonlijk advies: welk reddingsvest is het meest geschikt voor jouw kind?

Welk reddingsvest jij kiest voor je kind aan boord hangt af van een aantal factoren. Deze reddingsvesten informatie pagina hebben we samengesteld om je te helpen bij het kopen van een veilig, goed en geschikt reddingsvest voor jouw kind. Heb je vragen of wil je meer weten over het kopen van een reddingsvest? Neem dan vrijblijvend contact op met Kids Watersport via info@kidswatersport.nl 




Waarom een reddingsvest?

Met een reddingsvest kun je voorkomen dat een kind verdrinkt als het per ongeluk in het water valt. In het assortiment van Kids Watersport vind je vaststof en automatische (opblaasbare) kinder reddingsvesten. Deze reddingsvesten zijn van bekende merken: Secumar, Helly Hansen, Spinlock, Besto en Seago. Alle kinderreddingsvesten in het assortiment van Kids Watersport voldoen aan alle wettelijke eisen en normeringen. 

Is een reddingsvest verplicht?
Een reddingsvest is niet verplicht. Natuurlijk is het wel veilig en verstandig om kinderen aan boord van een boot een reddingsvest aan te trekken. Dit geldt overigens ook voor volwassenen. Een snelle motorboot is een klein schip dat sneller dan 20 km per uur kan varen. Dit beteken dat er voor iedere opvarende een reddingsvest (dus géén zwemvest) aan boord moet zijn. De staande bestuurder is altijd verplicht een reddingsvest te dragen.

Mijn kind heeft een zwemdiploma, moet het dan een reddingsvest dragen?
In geval van koud water kunnen ook geoefende zwemmers het niet lang volhouden zonder reddingsmiddelen. Let dus altijd goed op. Ook al heeft je kind een zwemdiploma, onder bepaalde omstandigheden (denk aan weer, wind, temperatuur van het water) zal een het dragen van een reddingsvest aan boord van een boot verstandig zijn. Dit geldt overigens ook voor volwassenen!

Over verdrinking
 
Jonge kinderen weten niet dat het onder water gevaarlijk is en zullen niets doen om boven water te blijven als ze onverwacht in het water terecht komen. Bovendien kunnen kinderen onder water geen alarm slaan. Daarom mogen kinderen die niet kunnen zwemmen nooit alleen gelaten worden bij water, ook al is het water ondiep! Verdrinken kan namelijk al in een paar centimeter water. De meeste verdrinkingsongevallen vinden plaats binnen een straal van 150 meter vanaf het woon- of bezoekadres, vaak in een zwembad, vijver, sloot of de zee.  

Verdrinking voorkomen met een reddingsvest 
Een reddingvest is speciaal ontwikkeld om verdrinking te voorkomen, ook als iemand bewusteloos is. Een reddingsvest is zo gemaakt, dat wanneer een kind in het water terecht komt, het vanzelf op de rug wordt gedraaid. De grote kraag van het kinder reddingsvest zorgt ervoor dat het hoofdje, mond en neus van het kind boven water en de luchtwegen vrij blijven. De kruisbanden van het reddingsvest zorgen ervoor dat het reddingsvest goed op zijn plaats blijft.

Altijd een reddingsvest 
Of je nou vaart in een motorboot of zeilboot, het dragen van een reddingsvest zou net zo vanzelfsprekend moeten zijn als het vastmaken van een autogordel. Kinderen aan boord van een boot of in de buurt van water moeten daarom altijd een reddingsvest dragen. Maar denk eraan, ook al draagt een kind een reddingvest: een reddingsvest kan nooit ouderlijk toezicht vervangen. Blijf altijd in de buurt en laat je kind, ook al draagt het een reddingsvest, nooit alleen.


 
Zwemles 
Het beste kun je kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd maken met water. Babyzwemmen kan al vanaf 3 maanden. Ook deze hele jonge kinderen kunnen technieken aanleren waarbij ze zich bewust worden van wat water met ze doet en wat zij met water kunnen doen.

Het verschil tussen een reddingsvest en zwemvest 
Een reddingsvest wordt in de volksmond vaak onterecht een zwemvest genoemd. Toch mag een reddingsvest absoluut niet verward worden met een zwemvest. Een zwemvest is geen reddingsvest! Het verschil tussen een zwemvest en een reddingsvest is dat een reddingsvest gemaakt is om verdrinking te voorkomen. Een reddingsvest zorgt ervoor dat een persoon in het water op de rug wordt gedraaid zodat de luchtwegen vrij blijven en de persoon niet kan verdrinken. Een zwemvest voorkomt geen verdrinking. Een zwemvest is namelijk een drijfhulpmiddel dat er alleen voor zorgt dat je blijft drijven. Een zwemvest is niet gemaakt om verdrinking voorkomen en is niet bedoeld om levens te redden. In het assortiment van Kids Watersport vind je zowel reddingsvesten als zwemvesten voor kinderen. 


  reddingsvest                               zwemvest

Zwemvesten vanaf 25 kg
Een zwemvest is geen reddingsvest. Zwemvesten (drijfhulpmiddelen!) zijn bedoeld voor ervaren zwemmers en zijn daarom voor kinderen pas verkrijgbaar vanaf 25 kg. 

Zwemvesten voor kinderen bij speelgoedwinkels 
Bij speelgoedwinkels zijn zwembandjes maar ook drijfpakjes en opblaasbare zwemvestjes te koop. Houdt er rekening mee dat deze drijfhulpmiddelen alleen geschikt zijn voor gebruik in een zwembad en onder ouderlijk toezicht. Laat een kind hier nooit alleen mee in het water. Deze middelen zijn niet geschikt voor gebruik op een boot omdat ze geen verdrinking voorkomen! Op een boot of rondom water moet een kind altijd een reddingsvest dragen.

Reddingsvesten voor kinderen: vanaf 5 kg 
Reddingvesten zijn er al voor baby's en hele jonge kinderen vanaf 5 kg. In de buurt van ondiep water, waar je kindje de bodem kan raken, moet je rekening houden dat ook het reddingvest de bodem kan raken. Hierdoor zal je kindje niet automatisch op de rug worden gedraaid wanneer het in het water valt. Ook hier geldt dat kinderen met een reddingsvest in de buurt van ondiep water nooit alleen gelaten moeten worden. De reddingsvesten voor baby's en peuters hebben vaak een luierbroekje voor een extra goede pasvorm.




Let op: Kinderen met luiers en een reddingsvest 
Draagt je kind een luier? Het is goed om te weten dat een gewone wegwerpluier drijfvermogen heeft en hierdoor de werking van het kinder reddingsvest negatief kán beïnvloeden. Als het kind in het water valt, zuigt de luier zich vol met water. Hierdoor kan de luier het drijfvermogen overnemen van het reddingsvest. De billen gaan omhoog en het gezichtje komt in het water terecht. Het hoofdje draait niet om met mond en neus naar boven waardoor het kind kan verdrinken. Houd hier rekening mee als je kind een luier draagt en laat je kind dus nooit alleen ook al draagt het een reddingsvest. 

Zwemluiers aan boord
 
Wij adviseren een kind dat een reddingvest draagt, altijd een zwemluier aan te trekken. Een zwemluier heeft namelijk geen drijfvermogen en zal de werking van het reddingsvest niet negatief beïnvloeden. Natuurlijk begrijpen wij dat een zwemluier niet altijd even handig is. Het is dan goed om te weten dat een normale luier de werking van een reddingsvest kan beïnvloeden. Houdt je kind dan ook altijd goed in de gaten, ook al draagt het een reddingsvest.

Gewicht van je kind: koop een reddingsvest niet op de groei!
Een reddingvest kies je op basis van het gewicht van je kind. Een reddingvest moet goed passen en mag nooit op de groei worden gekocht. Een te groot kinder reddingsvest is onveilig en draagt niet comfortabel. Zorg dat je het gewicht van je kind weet voor het aanschaffen van een reddingsvest. Je kiest de gewichtsklasse die het beste past bij het gewicht van je kind. Wanneer je twijfelt over welk reddingsvest het beste past bij het gewicht van je kind, neem dan contact met ons op via info@kidswatersport.nl voor advies.

Drijfvermogen klassen: Newton 
Het drijfvermogen van een reddingsvest wordt aangegeven in Newton (N). Newton staat voor opwaarts vermogen. Er zijn vier drijfvermogen klassen: 50, 100, 150 en 275 Newton. Een reddingsvest van 150N heeft dus meer drijfvermogen dan een reddingsvest van 100N.

Drijfhulpmiddelen en zwemvesten: 50N
Een zwemvest, ook wel drijfhulpmiddel genoemd, heeft een drijfvermogen van 50N. Een zwemvest heeft een laag drijfvermogen en kan iemand niet op de rug draaien. Daardoor kan een zwemvest geen verdrinking voorkomen! Een zwemvest wordt vaak gebruikt bij actieve watersporten zoals waterskiën en kanoën. Een zwemvest is alleen geschikt voor goede zwemmers in beschut water. Daarom zijn zwemvesten pas verkrijgbaar voor kinderen met een gewicht vanaf 25 kg.


Uitleg over de 4 drijfvermogen klassen 

 

Voor elke eis of vaargebied is er een geschikt reddingvest:

•50N: Voor geoefende zwemmers op korte afstand van de oever en in de buurt van eventuele helpers, niet veilig bij bewusteloosheid. Een zwemvest is geen reddingvest.
•100N: Voor gebruikers op het binnenwater en op beschutte plaatsen, beperkt veilig bij bewusteloosheid. (afhankelijk van kleding)
•150N: Voor gebruikers op elk water, veilig bij bewusteloosheid, echter beperkt veilig bij gebruik van zware waterdichte kleding.
•275N: Voor gebruikers op volle zee met zijn extreem zware omstandigheden. In nagenoeg alle gevallen veilig bij bewusteloosheid, ook met zware kleding. (Bron: Secumar)

Varen op beschut binnenwater
Vaar je met licht weer op beschut (binnen)water en heeft je kind zomerkleding aan? Kies dan voor een kinderreddingsvest van 100 Newton zoals de Kid Safe reddingsvesten van Helly Hansen of de Bravo reddingsvesten van Secumar. Dit zijn vaststof reddingsvesten. Deze reddingsvesten zijn ook prima geschikt voor kinderen in de buurt van onbeveiligd water (waterkant, oever).

Varen op ieder water
Vaar je op elk water, dus ook op zee en buitenwater onder slechte weersomstandigheden? Kies dan voor het 150N reddingsvest zoals de Turn Safe kinder reddingsvesten van Besto of een automatisch opblaasbaar kinder reddingsvest van Secumar, Seago of VSG. Let op: Deze reddingsvesten zijn beperkt veilig bij het dragen van zware waterdichte kleding.

Het verschil tussen vaststof en automatisch opblaasbare reddingsvesten 
Een vaststof reddingsvest heeft altijd een opvallende (oranje of gele) kleur en is gevuld met schuim dat drijvend vermogen heeft. Een automatisch reddingsvest wordt opgeblazen zodra het met water in aanraking komt. De meeste vaststof reddingsvesten hebben een drijfvermogen van 100 Newton, automatische reddingsvesten hebben meestal een drijfvermogen van 150 Newton. 

 automatisch reddingsvest                vaststof reddingsvest

Kruisband
Een kruisband is de lijn aan een reddingsvest die tussen de benen door, aan de voorkant en achterkant van het vest vast zit. De kruisband zorgt ervoor dat het reddingsvest op zijn plaats blijft zitten en voorkomt dat het vest over het hoofd uit kan schieten. Niet ieder reddingsvest is standaard voorzien van een kruisband. Kruisbanden zijn ook los verkrijgbaar. 

Meer over vaststof reddingvesten 
Een vaststof reddingvest is een reddingsvest dat gevuld is met speciaal schuim dat drijfvermogen heeft. Deze reddingvesten zijn vaak feloranje van kleur. Vaststof kinder reddingsvesten hebben bijna altijd een drijfvermogen van 100 Newton. Een uitzondering hierop is het Turn Safe reddingsvest van Besto. Dit kinder reddingsvest heeft een drijfvermogen van 150 Newton. Vaststof reddingvesten zijn geschikt voor alle leeftijden en zijn er al voor kindjes met gewicht vanaf 5 kg. Voor baby's en jonge kinderen is een vaststof reddingsvest het meest geschikte en veilige reddingsvest. Naar alle vaststof  kinder reddingsvesten


 
Vaststof reddingsvest: grote kraag 
De kraag van een vaststof reddingsvest is altijd groot, het lijfje kort. Dat komt omdat de het hoofdje van een kind zwaar is in verhouding tot het lichaam. De grote kraag zorgt ervoor dat als het kind in het water valt, het hoofdje altijd met mond en neus naar boven draait zodat de luchtwegen vrij blijven. Ook als het kind bewusteloos is. Bij het kiezen van een vaststof vest is het belangrijk te kiezen voor een kort reddingsvest met open rugpand. Voor het kind is dat het meest prettig omdat het kind dan vrij kan bewegen en op warme dagen draagt het reddingsvest ook comfortabel.

Vaststof reddingsvesten bij Kids Watersport 
In het assortiment van Kids Watersport vind je vaststof reddingvesten van Helly Hansen en Secumar.

Onderhoud van een vaststof reddingsvest 
Een vaststof reddingsvest heeft weinig onderhoud nodig en kan daarom lang mee. Zolang de stof van het reddingsvest heel is, zal het reddingsvest goed functioneren. Laat het reddingsvest wel goed drogen wanneer het reddingvest nat of vochtig is. Dit om schimmel te voorkomen.

Meer over automatische reddingvesten 
Het grote voordeel van een automatisch reddingvest is de grote bewegingsvrijheid en is daarom zeer geschikt voor wat oudere, actief meevarende kinderen en als je vaak op het water bent te vinden. Een automatisch reddingvest wordt ook wel opblaasbaar reddingvest genoemd. Het reddingsvest wordt automatisch opgeblazen zodra het met water in aanraking komt. Dit gebeurt met behulp van een CO2 patroon. Automatische reddingsvesten kunnen ook worden opgeblazen door aan een touwtje te trekken.



Een automatisch reddingsvest: voor wie geschikt? 
Een automatisch reddingvest is verkrijgbaar voor kinderen vanaf 15 kg en heel goed geschikt als kinderen op een leeftijd zijn dat je ze kunt uitleggen en zij ook begrijpen wat er gebeurd als ze in het water vallen met een opblaasbaar reddingvest aan. Wij adviseren om hele jonge kinderen geen opblaasbaar reddingvest te laten dragen. Kies je voor een automatisch reddingsvest voor je kind? Test het dan voor gebruik op de boot, eerst in een zwembad. Zo weet je kind wat er gebeurd als het met reddingsvest aan in het water valt.

Harnas
Een harnas is een extra versteviging in een automatisch reddingsvest waardoor het reddingsvest gebruikt kan worden in combinatie met een veiligheidslijn/lifeline. Het reddingsvest is dan vaak voorzien van een D-ring. Aan deze D-ring kun je een lifeline vastmaken. Er zijn ook losse harnassen verkrijgbaar maar een geïntegreerd harnas is het veiligst.

Automatisch reddingsvest: CO2 patroon en smeltpil
 
De automatische reddingvesten in het assortiment van Kids Watersport hebben allemaal een volautomatisch opblaasmechanisme. Dat wil zeggen dat als het reddingvest met water in aanraking komt het automatisch wordt opgeblazen. De smeltpil in het mechanisme wordt nat en zorgt ervoor dat de slagpin geactiveerd wordt. De slagpin doorboord het CO2 flesje, het gas dat vervolgens vrij komt blaast het reddingsvest op. 
 
Automatisch reddingsvest controleren 
Voor ieder gebruik van het reddingsvest dien je te controleren of het opblaasmechanisme goed vast zit. De smeltpil en CO² patronen zijn makkelijk te vervangen. Het is handig om altijd te zorgen voor reservepatronen aan boord, zo grijp je nooit mis. Losse herlaadsets met een nieuwe patroon en smeltpil voor alle automatische kinder reddingsvesten zijn in onze webwinkel verkrijgbaar. Let op dat je voor jouw reddingsvest het juiste patroon kiest! Er zijn per merk namelijk verschillende systemen op de markt. Neem bij vragen of twijfel altijd contact met ons op via info@kidswatersport.nlNaar de herlaadsets.

Onderhoud van het patroon en smeltpil 
Bewaar je reddingsvest op een droge plaats. Het CO2 patroon moet om de twee jaar worden vervangen door een nieuw CO2 patroon. Als het patroon al eerder verroest of doorboord is, is het toe aan vervanging. De smeltpil van het reddingvest moet ieder jaar vervangen worden, bij voorkeur bij het begin van het nieuwe vaarseizoen. Controleer het reddingsvest ook goed aan het begin van het seizoen. Zit het CO2 patroon goed vast? Een smeltpilcapsule is voorzien van een houdbaarheidsdatum, let goed op deze datum! De smeltpillen en patronen zijn los verkrijgbaar in de webwinkel van Kids Watersport. Naar de herlaadsets.

Let op: haal altijd het CO2 patroon eruit wanneer je de smeltpil gaat vervangen!

Keuring van een automatisch reddingsvest

Iedere 24 maanden moeten automatische reddingsvesten tot 10 jaar oud gekeurd worden door een erkend keuringsstation of de importeur. Kids Watersport kan de keuring van een automatisch reddingvest verzorgen. Neem voor meer informatie over de keuring van een automatisch reddingvest contact met ons op via info@kidswatersport.nl.

Reddingsvesten ouder dan 10 jaar
Een automatisch reddingsvest tot 10 jaar oud moet iedere 24 maanden gekeurd worden. Tussen de 10 en 15 jaar moet een reddingsvest iedere 12 maanden jaar gekeurd worden. Als de keuring goed verloopt laat een FSR-sticker de datum van de volgende keuring zien. Na 15 jaar kan de veiligheidstoepassing van een automatisch reddingsvest niet meer gegarandeerd worden en moet een nieuw reddingsvest wordt aangeschaft. Een reddingsvest ouder dan 15  jaar wordt tijdens een keuring ook niet goedgekeurd. 


Automatische reddingsvesten bij Kids Watersport
Bij Kids Watersport in het assortiment vind je automatische reddingsvesten voor kinderen van Secumar, Spinlock en en Besto. Naar de automatische reddingsvesten.



Test een reddingvest zelf 
Wij adviseren je een reddingsvest altijd te testen door je kind ermee te laten zwemmen, uiteraard onder begeleiding. Je kind kan de werking van het reddingsvest in het water ervaren en weet wat er gebeurd mocht het een keer echt te water raken. Wanneer je een automatisch reddingsvest test, houdt er dan rekening mee dat je een nieuwe herlaadset op voorraad hebt! De smeltpil activeert het opblaasmechanisme waardoor het na het opblazen vervangen moet worden door een nieuwe smeltpilcapsule en patroon.

Oude reddingsvesten 
Heb je nog een oud reddingsvest liggen en twijfel je of deze nog gebruikt kan worden? Neem dan altijd contact met ons op. In het geval van een automatisch reddingsvest kan het namelijk zijn dat losse herlaadsets niet meer leverbaar zijn omdat de modellen zijn veranderd. Als een automatisch reddingsvest lang niet gebruikt is, vervang dan altijd het CO² patroon en de smeltpil. Een automatisch reddingsvest ouder dan 10 jaar moet jaarlijks gekeurd worden. Een automatisch reddingsvest ouder dan 15 jaar moet vervangen worden. Bij twijfel of vragen kun je altijd contact met ons opnemen via info@kidswatersport.nl. 

Veiligheidslijn 
Op sommige momenten is het veilig en handig dat je kind aan boord is aangelijnd met behulp van een lifeline of veiligheidslijn. Je kunt denken aan situaties zoals slecht weer, in sluizen of bij aanmeren en wegvaren. De lifeline wordt bevestigd aan het harnas of D-ring van het reddingsvest van je kind. De haken worden op het schip vastgemaakt. In het assortiment van Kids Watersport vind je dubbele veiligheidslijnen van Seago. Deze lifelines zijn 2,5 meter lang. De Seago haken zijn extra geborgd tegen onbedoeld openen. Naar de veiligheidslijnen.

Reddingsvest van een warenhuis of supermarkt 
Ook warenhuizen en supermarkt verkopen tegenwoordig reddingsvesten. Let op dat er wel degelijk verschil is tussen de reddingsvesten van Kids Watersport en de vaak goedkopere reddingsvesten van warenhuizen of supermarkten. Het verschil zit in de pasvorm en het materiaal dat bij een goedkoop reddingsvest altijd minder is.

Reddingsvest advies KNRM

"Voor kleine kinderen en tijdens het dragen van luchtige zomerkleding is een reddingsvest van 150N voldoende. De KNRM adviseert een reddingsvest altijd te dragen, maar in ieder geval als de watertemperatuur lager is dan 15 graden, ’s nachts, bij slecht zicht en vanaf windkracht 4.” (bron KNRM)

Persoonlijk reddingsvest advies 
Wil je een kinder reddingsvest kopen maar heb je na het lezen van bovenstaande informatie toch nog vragen of wil je meer weten over de aanschaf van een goed reddingvest? Neem dan gerust contact met ons op via info@kidswatersport.nl

Kids Watersport wil graag een bijdrage leveren aan de veiligheid op en om het water. Kids Watersport kan niet aansprakelijk worden gesteld voor het verkeerd toepassen van bovenstaande informatie.